Simon Cederquist är förmodligen en av de vassaste reklamfotograferna vi har här i Sverige idag. Han utbildade sig på Kulturama i Stockholm, därefter assisterade han reklamfotografen Peter Gehrke. I mitten av nittiotalet tog karriären fart på riktigt allvar och hans arbete skickar honom världen över.
Simon har en hel del tunga uppdragsgivare på sitt samvete och här får ni en intervju med reklamkungen som avslöjar en del riktigt smaskiga detaljer.
Hej Simon Cederquist, reklamfotograf. Hur står det till?
Det är bra, en fantastisk December Torsdag! Hur är det själv Johnny?
-Jo tack, bara bra! Månadsmöte i Fotografiska Föreningen i Göteborg och ser fram emot det med spänning. Hoppas på en bättre placering i vår närvarotävling än senast och så rullar bloggen på rätt så bra nu faktiskt, så det är toppen.
Vem är Simon Cederquist? Berätt lite om dig själv.
Jag är en människa under utveckling, både fotografiskt och inombords. Och skulle vilja säga att jag mår riktigt bra (trots finnans kriser etc). Efter att under många år fokuserat utåt och “hakat på” den kommersiella hetsen, valde jag för ett par år sen att titta mer på vem jag själv är och uttrycka det i mina egna konstprojekt. Insåg att det fanns en stoppknapp på det ökända ekorrhjulet…
Varför blev du fotograf och hur kom det sig att du började med kommersiella bilder?
Min fotografi grundar sig i ett stort behov av att uttrycka mig. Jag har alltid målat, tecknat och skapat i olika former. Redan i årskurs två (när jag var 8 år) fick jag min första kamera och plåtade de snygga tjejerna på skolgården.
Min morfar hade efterlämnat sig en förstoringsapparat och min fascination av att se bilderna växa fram i framkallningsvätskan var enorm! Sen dess har jag vetat att jag är ämnad att fotografera. Att jag idag lever på det som ett yrke är en skön bonus!
Jag vill tacka vårt fantastiska land Sverige att jag tack vare “starta eget bidrag” fick möjligheten att starta eget! (det är nu 12-13 år sen). Tänk att vi lever i ett land där man får (eller fick?) bidrag för att starta ett företag! Säg det till en kille i Rio de Janeiro’s kåk städer och han skulle tro du ljög…
Vilket är det roligaste uppdraget du har fått?
För många för att hitta en segrare men en av de roligaste är en kampanj för ett klädmärke som hette Temple! Vi hade 25 modeller, köpte sprit för 10.000 spänn, bokade kafé opera. limousiner och en dyr vindsvåning i Stockholm.
Modellerna skulle festa som galningar (på riktigt) i 12 timmar och jag skulle dokumentera allihop, men två enkla regler: Ingen ögonkontakt med kameran och ingen censur i efterhand! Morgonen slutade med att modeller hade satt på varandra i limousinerna och att jag blev utburen och halvt nedslagen av väktarna på Burger King! Grymma bilder! (har dem i portfolien än).
När du får dina uppdrag är det ofta väldigt klara besked från början, eller har du en hel del fria händer när du arbetar?
Idag har jag gjort mig så mycket namn att uppdragsgivarna oftast vill ha mina åsikter och specifika stil! I kampanjen för Ladbrokes fick jag uppdraget: – Gör vad du vill, vi litar på dig! Samtidigt är ibland skönt med klara besked där uppdragsgivaren ger mig en skiss och säger: Gör så här!
Jag förmodar att PhotoShop är ett viktigt verktyg i det färdiga resultatet. Lägger du ner mycket tid i PhotoShop och var går gränsen för vad man får göra? Finns det några gränser?
Det var länge sen ett fotografi redovisar en sanning! Visst det är synd att det blivit urholkat, men det är bättre att folk är kritiska och skapar sig sina värderingar baserat på mer än ett fotografi. Bilderna vinklades redan under Vietnam kriget.
Det vore bara löjligt att tro att det inte existerar i dag. Jag säger, kör på, var kreativ och skapa! Då photoshop endast begränsas av din egna fantasi, är det ett fantastiskt verktyg i den kreativa processen! (Jag vet att Anders Andarve kommer att bli sur som vanligt när någon skriver det jag gör, men kom igen Anders! på med boxhandskarna så tar vi en fight!).
Jag har läst att du inte bara är reklamfotograf, du jobbar också en del för egen del med egna konstprojekt. Kan du berätta lite om det?
Jag gillar inte idén att titulera mig konstnär, andra får bestämma min titel. Men jag arbetar målmedvetet med olika projekt som handlar om mina tankar om livet. Dessa bilder visar jag på gallerier och på andra sätt! I dagsläget arbetar jag med min nästa utställning, som skall vara klar till nästa sommar och visas våren 2010 (vill inte i dagsläget berätta var).
Hur skiljer sig dina kommersiella uppdrag mot att jobba med helt egna projekt?
Inte så stor skillnad faktiskt! Jag har arbetat som kommersiell “reklam” fotograf i drygt 10 år och tänker i ett kommersiellt tänk. När jag får i uppdrag att sälja en produkt eller en image, arbetar jag och reklambyrån efter tesen.
Hur säljer vi denna produkt eller budskap på bästa och tydligaste sätt? I mitt fall när det gäller mina tankar och idéer jobbar jag på samma sätt. Hur “säljer” jag min tanke på bästa och tydligaste sätt? Klart att ibland blir det mer eller mindre tydligt.
Jag vill nog hellre kalla mig för reklam fotograf vilken typ av fotografiska bilder jag än gör. I ett av mina nästa projekt kommer jag att leverera bilderna i “bygg det själv” anda! Man skulle kunna säga att jag vill med detta projekt flörta med konstvärldens svar på IKEA…håll ögonen öppna…
Om du måste välja en bild som du tycker är din bästa, vilket skulle det då vara?

Varför valde du den bilden?
Det är den senaste egna bilden jag gjorde! Jag tycker nästan alltid att den senaste är den bästa… Vad tycker du Johnny? (Inga snälla “mamma” svar nu.. ärligt!!)
-Skulle aldrig komma på tanken att vara snäll, hehe! Tycker det är en intressant bild med flera budskap och det är också en bild som känns ganska öppen för olika tolkningar. För mig handlar bilden om oss människor och vad vi gör mot oss själva och våra natur.
Bakgrunden i bilden symboliserar all skit vi pumpar ut runt om i världen och schackbrädet är en uppmaning till våra politiker att det är dags att agera, välja en klok strategi. Timglaset symboliserar att det är ont om tid och att något måste göras ganska snart. Döden följer vaksamt våra handlingar på nära håll.
I övrigt tycker jag att bilden nedan är din bästa för att den sänder ut ett så skruvat och dubbelt budskap. I bakgrunden har en bomb av storlek större bränt av och flickan ber oss vara tysta…så skruvat och så jäkla bra!

Har du någon förebild, någon som har påverkat dig till att göra det du gör idag och på sättet du gör det?
När jag började plåta var det David La Chapelle som gällde! Jag satt med hans första bok och fullständigt drunknade i de rosa och turkosa färgerna. Under mina första år försökte jag sälja in den stilen till alla mina uppdragsgivare.
Problemet var att man som plåtis i Sverige hade en budget på 2.500.-/sida och att David hade en vadå…5000 dollar. När jag tittar på mina gamla bilder, känns det nästan lite gulligt att jag var så naiv och trodde jag kunde skapa liknande bilder.
Idag tycker jag att hans bilder inte innehåller några intressanta frågeställningar, okay det är tekniskt snyggt men tilltalar inte mig längre. Idag hittar jag sällan inspiration i fotografi utan i helt andra saker. Charles Bukowskis dikter är fantastiska.
Kents musik får mig att känna ett sorts skandinaviskt vemod som ger stor inspiration! Rent tekniskt är Frank Miller en Ljusets gud (även om han tecknar). Japanska manga-comics använder ofta en väldigt intressant uppbyggnad i sina bilder. Och i samtal med min fantastiska fru Linda som ifrågasätter mig gång på gång och pushar mig framåt!
Vad är en bra bild för dig?
En bild som inte tar slut när man ser den. Jag gillar bilder som startar en process i min hjärna och som fortsätter långt efter att jag lämnat lokalen eller tidningen. Naturbilder är fascinerande då jag vet hur extremt svåra de är att ta, men en söt tiger är ändå bara en söt tiger…och kommer vara en söt tiger i morgon med.
Vad händer i framtiden? Något på gång?
Då jag arbetar på att förändra mig från att ha varit en “talker” till att bli en “doer” så vill jag låta den frågan vila och istället svara om ett år på vad jag gjort det senaste året!
Tack så mycket Simon för att du tog dig tid och lycka till i framtiden.
Tack själv! Kom förbi min studio så tar vi en fika!
-Har jag vägarna förbi Simon så lovar jag att höra av mig!
Fler intervjuer hittar du här.