Terje Hellesø är en av de få som kan stoltsera med att räknas till en av våra mest framtående naturfotografer. Jag har gjort en intervju med naturfotografen. När ni är klara med den här mycket trevliga läsningen som vi naturligtvis tackar Terje för så får ni gärna kika in på Terjes hemsida och missa inte heller Terjes blogg där du kan läsa mycket intressant.

foto: Erik Juza

Hej Terje Hellesø, naturfotograf. Hur står det till?

Tack det är bra. Har haft mycket att göra på sistone och förutom olika föreläsningar/kurser och publicerade artiklar har jag påbörjat ett mycket intressant projekt på Forsa folkhögskola där jag anlitats för att lyfta upp fotoutbildningen och även höja anseendet.

Vi har hittills även haft ett antal mycket intressanta gästföreläsare i Anna Clarén, Staffan Teste och Anders Petersen. I januari kommer även Gerry Johansson och i februari Pieter ten Hoopen. Vi har även Lennart Nilsson lite på gång.

Vem är Terje Hellesø? Berätta lite om er själv.

Naturfotograf och författare. Gett ut ett antal böcker, skriver artiklar i olika tidskrifter och i olika bloggar. Undervisar mycket i foto/bild och naturfoto och har även ett antal föreläsningar i olika sammanhang.

Gift med Malin, har dottern Linnea (22 år) och bonusdottern Beatrice (18 år). Bor i Söderhamn. Norrmann, född i Bergen. Medlem i Naturfotografera/N och PhotoNatura. Inte ansluten till någon bildbyrå, säljer bilder själv.

Det första jag tänker på när jag hör ditt namn är naturfotografen som på sätt och vis provocerat den stora massan med sina naturbilder som faller utan för ramarna för vad många anser vara en bra naturbild. Underbart tycker jag, men har det inte varit svårt att stå på sig och fortsätta våga tro på det du gör genom åren?

Egentligen inte. Har inte haft det som syfte att provocera, utan att vara mig själv hela tiden. Vilket inte varit svårt, bortsett från att det blivit lite skitsnack genom åren. Jag tror på det jag gör och får rätt mycket positiv feedback på att jag är den jag är. Några ogillar mig, men det påverkar mig inte.

Varför blev det naturfoto från första början? Vad är det som lockar och driver dig?

Har alltid varit naturintresserad, sedan kom fotointresset för att jag var intresserad av naturfoto. Hade inte varit fotograf idag om det inte var för naturintresset. Skulle inte kunna fungera som fotograf, om jag inte var naturfotograf. Är egentligen fullständigt ointresserad av fototeknik och kameror/prylar.

Det är bilderna som är det intressanta. Är extremt intresserad i konst, och i det att uttrycka sig. Älskar konst, litteratur och inte minst musik – där hämtar jag ständig inspiration. Har aldrig haft idétorka eller känt mig oinspirerad under alla de åren jag hållit på.

Vad är en riktigt bra bild för dig Terje?

En bild som berör och som känns personlig och nyskapande. Originaliteten är oerhört viktig för mig. En bra bild är också en bild man inte tröttnar på.

Om du måste välja ut en bild som du tycker är din bästa, vilken skulle det då vara?

Då väljer jag bilden “Varg i skymningsljus”.

Varför valde du den bilden? Vad är det som gör den så speciell för dig?

För att det är en vild varg i Sverige, och här i Hälsingland. Efter lång tids arbete känns det skönt att ha lyckats göra en vargbild precis som jag önskade mig en sådan. En varg i sin miljö i vinterkyla i spännande ljus. Bilden har även använts i vargdebatten, vilket gör bilden än viktigare – för att vargen ska få en säker framtid i Sverige.

Min bild av dig är att du är en man med många järn i elden. Du gästbloggar på Kamera & bilds hemsida, har workshops, din egna blogg och mycket annat. Är det inte svårt att få tiden att räcka till?

Ibland är det så. Det finns alltid människor som vill dra i en och vill ha uppmärksamhet. Alla förstår inte att jag har mycket att göra. Numera har jag också blivit bättre på att säga nej än vad jag var innan. Många vill också ha olika gratisförmåner som kommentarer till sina bilder, besöka deras hemsidor mm.

Vissa av dessa kan även höra av sig igen ett enbart någon dag och undra varför jag inte kommenterat eller besökt deras hemsida. Jag måste prioritera det som ger inkomst, fast många tror att jag ska kunna göra undantag.

De förstår inte att jag just då kanske har liknande önskemål från femtio andra personer. I övrigt har jag relativt bra koll på verksamheten, fast det vissa veckor kan köra ihop sig fullständigt. Som tur är förstår många detta och har överseende.

Din senaste bok “Året”, en fantastisk bok med underbara bilder Terje. Berätta lite om den, var det inte svårt att hålla tågan uppe varje dag?

Tack så mycket, det värmde. Boken visar ett år i bilder, med en bild från varje dag. Boken presenterar projektet jag hade under 2006 när jag fotograferade varje dag. Målet var att lyckas med minst en riktigt bra bild varje dag.

Som en test till mig själv för att se om jag kunde lyckas med det, men också för att känna på intensiteten med att fotografera varje dag. Med alla de nya upptäckter det innebär; både bildmässiga, kunskapsmässiga och erfarenhetsmässiga. Det var inte svårt att hålla ångan uppe varje dag – jag har ju hållit på i många år i högt tempo, så jag hade i viss mån vanan inne.

Dessutom har jag heller aldrig haft idétorka eller känt mig mindre inspirerad upp genom åren, så förutsättningarna var rätt bra från början. Dessutom gillar jag tuffa utmaningar.

I samband med din nya bok Terje så fick vi se dig på TV. Hur var det att framträda i media på det sättet?

Tror det var runt tionde gången på tv, så det var inga större problem. Jag trivs faktiskt att agera i tv och skulle jag någon gång få frågan att ställa upp som programledare för ett program jag gillar så skulle jag inte tveka ens en sekund. Som sagt; jag gillar utmaningar.

Har du någon fotograf eller annan person som varit en förebild för dig i det arbete du gör nu?

Det är många som inspirerar mig och har gjort det. De viktigaste och mest betydelsefulla är Jørn Bøhmer Olsen, Rolf Sørensen, Pål Hermansen och Leif Rustand. Sedan har jag ett antal kollegor och fotokompisar som jag ofta umgås med, och som jag dessutom ser som mina närmaste vänner: Jarl von Schéele, Anders Geidemark, Erik Malm, Anders Dahlin, Kai Jensen och Peter Jonsson.

Dessa inspirerar mig nog mest idag, tillsammans med min fru Malin. Jag och Malin är ständigt diskuterande, fotograferande och stimulerande. Vi har många motiviska olikheter, men har samma skapande grund och entusiasm – vi finns hela tiden där för varandra.

Om du skulle ge ett råd till de som just börjat med naturfoto, vad skulle det vara?

Köp böcker av fotografer och om fotografer. Fastna inte framför datorn för mycket. Läs böcker, gå på utställningar, bli medlem i en fotoklubb. Studera och låt dig inspireras. Socialisera dig som fotograf, det är oerhört viktigt.

Fotosidan är lite av ett skräckexempel på hur det kan bli; amatörfotografer som fastnar framför datorn, ibland så omfattande att de inte har tid att träffa andra fotografer i verkligheten och till och med som värre är – de hinner inte fotografera. FOTOGRAFERA MYCKET, OCH OFTA!

Hur skulle du vilja utveckla ditt egna fotograferande?

Jag har hela tiden “kartan” framför mig. Nya vägar, förgreningar och utvecklingar. Vet alltid vad jag ska göra framöver – men är tyst med att säga för mycket om framtiden. Särskilt offentligt; det finns ögon som läser och som ibland agerar snabbare än vad jag själv känner för. Vill inte känna att bli tvåa eller trea med något som från början var min idé.

Generellt handlar det annars om att utveckla bildspråket, förfina tekniken och testa nya tekniker – och att arbeta med vissa motiv under längre perioder för att fördjupa mig än mer. Sedan ska det bli mer böcker, många fler böcker. Hittills har det blivit tre egna böcker; har målsättning att åtminstone få ut ett trettiotal böcker till!

Tack så mycket Terje för att du tog dig tid och lycka till i framtiden.

Det var bara trevligt! Och lycka till framöver Johnny med både ditt fotograferande och din blogg.

Fler intervjuer hittar du här.